Slide1

"... każdemu głodnemu dać jeść, bezdomnemu miejsce, a nagiemu odzież. Jak nie można dużo to mało. ..."

Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA

Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA odbyło się w dn. 24-25 lutego we Wrocławiu.
Dziękujemy uczestnikom za obecność, wspólną modlitwę i owocne obrady.
Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA, 24-25 lutego we Wrocławiu  Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA, 24-25 lutego we Wrocławiu  Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA, 24-25 lutego we Wrocławiu  Spotkanie księży kapelanów i duszpasterzy TPBA, 24-25 lutego we Wrocławiu

Marcowa kartka z kalendarza

Marcowy przepis wybierała Alicja Tchórz - pływaczka specjalizująca się w stylu grzbietowym. Jako pierwsza Polka przełamała barierę jednej minuty na dystansie 100m stylem grzbietowym. Multimedalistka Mistrzostw Polski Seniorów, mistrzyni i wicemistrzyni Europy, uczestniczka Igrzysk Olimpijskich.
 
Zupa krem z białych warzyw
SKŁADNIKI
pół kalafiora
biała część dużego pora
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
6 średnich ziemniaków
1/4 korzenia selera
2 korzenie pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki oliwy
3 szklanki wody lub bulionu
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka
przyprawy: sól, pieprzu, gałka muszkatołowa, imbiru, szczypta kminu rzymskiego
 
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozpuść masło klarowane. Wlej oliwę z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy, czy też inny olej do smażenia).
Następnie do garnka dodaj obrany i posiekany biały kawałek pora oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Całość podsmażaj przez 10 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając.
Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze 5 minut. 
Następnie do garnka wlej trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego, lub drobiowego.
Dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę. Dodaj przyprawy. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj do zupy różyczki kalafiora i gotuj zupę około 10-15 minut, do miękkości kalafiora.
Na koniec dodaj soku z cytryny i mleko. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Zupę udekoruj pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
kartka z kalendarza marzec 2023

zmarła Zofia Mękarska

Z wielkim smutkiem zawiadamiamy, że  zasnęła w Panu pani Zofia Mękarska pracownik biura zarządu Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.

Wieczne odpoczywanie racz Jej dać Panie.
Rodzinie i Najbliższym składamy wyrazy pocieszenia i współczucia.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 16.02.2023 r.  godz. 12:00 na Cmentarzu Osobowickim.

zmarła śp. S. Klaudiana Pastuszko

W dniu 11.02.2023 r. po ciężkiej chorobie odeszła do Pana S. Klaudiana Pastuszko w domu zakonnym w Józefowie.

Pogrzeb odbędzie się w dniu 15.02.2023 r. Różaniec w kaplicy domu Sióstr w Józefowie, ul. 3 Maja 74 o godz. 10.00, po różańcu  odprowadzenie ciała do Kościoła parafialnego.

Msza św. o godz. 11.00 w Parafii Matki Bożej Częstochowskiej prosimy o modlitwę za zmarłą Siostrę. 

sp siostra klaudiana

lutowa kartka z kalendarza TPBA

Lutowa kartka z kalendarza TPBA
 
Lutowy przepis wybierał Andrzej Ziemiański - z zamiłowania pisarz science-fiction i fantasy, z zawodu doktor inżynier-architekt. Autor bestsellerowych książek i jednego z najgłośniejszych polskich cykli o Achai.
 
Zupa dyniowa Moniki
ok. 1 kg dyni hokkaido
1 duża marchewka
pietruszka
1/2 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
1-2 łyżki oliwy
przyprawy: sól,
pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma
ok. 1,5 litra bulionu
podprażone ziarna dyni lub słonecznika
śmietana do podania zupy
Wykonanie: 
1. Dynię dobrze umyj lub obierz (obranie nie jest
konieczne, bo skórka jest miękka i smaczna), usuń luźny miąższ i ziarna, resztę pokrój w kostkę, dodaj 2 ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz i upiecz w piekarniku.
2. Cebule posiekaj w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż – całość podduś na maśle.
3. Bulion warzywny, uduszone warzywa, upieczoną z czosnkiem dynię połącz i wszystko zblenduj.
4. Na koniec dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą do smaku.
5. .My lubimy zupę bardzo gęstą, ale można użyć więcej bulionu, by uzyskać ulubioną konsystencję. Podaj z łyżką kwaśnej śmietany i podprażonymi ziarnami dyni lub słonecznika. Zawsze smakuje
wybornie.
Smacznego 🙂
 

luty kartka z kalendarza

Informacje kontaktowe

Zarząd Główny
Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta
ul. Kołłątaja 26a
50-007 Wrocław

Telefon: 71 344 37 35, 694 958 951
Email: biuro@tpba.pl

Dostępność cyfrowa

Staramy się, aby strona spełniała wymagania ustawy o dostępności cyfrowej stron i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych. Jeśli znajdziesz jakieś uchybienia, powiadom nas o tym.

Telefon: 733 388 847
Email: biuro@tpba.pl

Zamknij menu
Wróć na początek strony